Home / Publicaties / Marathon van Chicago, een eerlijke uitslag

Marathon van Chicago, een eerlijke uitslag?

29/10/2008

Op zondag 12 oktober 2008 vond de marathon in Chicago plaats. Deze marathon behoort samen met de marathons van Boston, Londen, Berlijn en New York tot de zogeheten “major marathons”.

De marathon in Chicago is één van de grootste marathons ter wereld; er hadden zich 40.000 lopers aangemeld voor de klassieke afstand (42.195 meter). Er zijn in totaal ruim 33.000 lopers gestart waarvan er 31.347 zijn gefinisht. Tengevolge van het extreme warme weer, de temperatuur liep tijdens het middaguur op tot dik 27 graden Celsius, hebben vele lopers de marathon noodgedwongen moeten staken.

In Nederland worden hardloopwedstrijden gesplitst in een wedstrijdloop en een prestatieloop. Aan de wedstrijdloop mogen uitsluitend geïnviteerde lopers meelopen of lopers met een wedstrijdlicentie, afgegeven door de Atletiekunie. Iedere loper die niet is geïnviteerd en iedere loper die niet over een wedstrijdlicentie beschikt doet automatisch mee aan de prestatieloop.

Ook tijdens de marathon in Chicago werd er een onderscheid gemaakt tussen de wedstrijdlopers en de overige lopers. De wedstrijdlopers werden aangeduid als “elitelopers”, startten in een apart startvak en ook nog eens vijf minuten eerder dan de overige lopers (direct na het nationale volkslied). De overige lopers stonden weliswaar ingedeeld in verschillende startvakken, gebaseerd op de te verwachten eindtijd die moest zijn gelopen in een eerdere marathon (top 100, startvak A < 3 uur, startvak B < 3 uur 30, startvak C < 4 uur, startvak D < 4 uur 30, etc.), maar er was dus een duidelijk onderscheid tussen de elitelopers en de overige lopers.

Bij de elitelopers liep één Nederlander mee, Martin Lauret. Van de elitelopers liep hij de vierde tijd in een prachtig PR van 2 uur 15 minuten en 10 seconden. Een vierde plek in een “major marathon” betekent een aanzienlijk bedrag aan prijzengeld en een aansprekend resultaat dat kan worden gebruikt voor kwalificaties voor bijvoorbeeld EK’s of WK’s. Ondanks de gelopen vierde tijd is Lauret als vijfde opgenomen in de einduitslag. Dit komt omdat een niet eliteloper uiteindelijk een fractie sneller was dan Lauret.

Registratie van tijden vond plaats door de zogeheten champignonchip, een Nederlandse uitvinding, waarbij een kleine gele chip aan de veter wordt bevestigd, waardoor de starttijd eerst begint te lopen nadat de startstreep wordt gepasseerd en de chip dus een persoonlijke registratie bijhoudt. De loper die uiteindelijk vierde is geworden, Wesley Korir, liep dus niet als eliteloper, startte zogezegd niet tegelijk met de elitelopers maar vijf minuten later samen met de rest van het deelnemersveld en is desondanks toch in de einduitslag als vierde opgenomen, nog voor Lauret.

Het verhaal gaat dat hij niet in aanmerking kwam voor het prijzengeld dat behoorde bij deze vierde plek, in totaal USD 15.000,00 vanwege de regels van de Amerikaanse Atletiekbond die luiden dat alle prijswinnaars vertrokken moeten zijn met hetzelfde startschot, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Door deze regel behield Lauret het prijzengeld dat behoorde bij de vierde plek, maar werd hij dus wel als vijfde in de einduitslag opgenomen. Een inconsequente benadering, maar dat maakte het Nederlandse succes op deze grote internationale marathon er niet minder om!

Michiel van Dijk is advocaat en marathonloper.